Taal kern 1

De eerste 10 dagen van het schooljaar zijn alweer om en de kinderen zijn inmiddels al aan veel nieuwe dingen en regels in groep 3 gewend. Wel zijn ze erg blij dat je in groep 3 ook nog mag spelen, want van al dat werken in een schrift kun je best moe worden.

De leesmethode die wij gebruiken heeft het jaar verdeeld in 12 kernen. Elke kern duurt ongeveer 3 weken. De letters die we leren tijdens de taalles, worden ook direct aangeboden tijdens schrijven. Dit schooljaar schrijven de kinderen in blokletters, omdat deze letters het meeste lijken op de letters die de kinderen aangeboden krijgen tijdens de lessen en in al het leesmateriaal. Vanaf groep 4 leren de kinderen met behulp van gebonden schrift letters vloeiend aan elkaar te schrijven.

Wat leren de kinderen in kern 1:

- de letters        m - r - v - i - aa - s - p - e

- de woorden    ik - maan - roos - vis - sok - aan - pen - en

! De kinderen leren de letters aan de hand van de woorden, ze spreken de letters uit met de klank en niet met de alfabetnaam. 'mmm' in plaats van 'em' bijvoorbeeld.

- Ze ontdekken ook dat er niet alleen de letter in het woord zit, die wordt aangeboden, maar dat woorden nog andere klanken bevatten.

- De kinderen ontdekken het systeem van onze spelling: woorden bestaan uit losse letters. De letter die je het eerst hoort, schrijft je ook het eerst.

- Een heel eenvoudige, maar voor de kinderen belangrijke ontdekking: je kunt die letters ook op een andere plaats zetten, dan krijg je een ander woord. Vis is dus niet altijd 'vis', maar kan ook 'is' worden of met de letter m van maan 'mis'. De kinderen hebben in hun laatje een klikklakboekje. Hier komen alle woordjes die ze aangeboden krijgen met losse letters in te hangen. Sommige letters komen zowel vooraan als achteraan te hangen. De 'r' van roos bijvoorbeeld, kan ook achteraan in een woord voorkomen. Zo kan 'maan', 'maar' worden en kan er ook 'raam' of 'room' gemaakt worden. Voor sommige kinderen is dit een superboekje om zelf nieuwe woorden uit te vinden, voor anderen is het gewoon nog een boekje wat je alleen pakt als de juf dat zegt.

Op school lezen we elke dag woordrijen, zowel op het bord als uit het boekje Veilig en Vlot. Voorgaande jaren kregen de kinderen een kopie van dit boekje mee naar huis, dit jaar willen we de woordrijen op de site zetten. Via onderstaande link komt u uit bij de woordrijen van kern 1. De kinderen lezen de rijtjes van het woord waar we in de klas ook mee bezig zijn. U hoeft dus niet direct thuis alle woordrijen achter elkaar te lezen. Het helpt wel enorm als u thuis met uw kind elke dag een paar rijtjes leest. De pagina's uit het boekje staan in de leestrainer per 2 op 1 pagina. Elke dag 1 pagina van de leestrainer is voldoende, ga vooral niet te veel of te lang thuis oefenen. Het lezen is groep 3 moet vooral leuk blijven, de magie van het ontdekken van nieuwe mogelijkheden in de wereld om je heen.

Spelletjes bij kern 1
memoryspel bij kern 1
memoryspel 2 bij kern 1
memoryspel 3 bij kern 1
sleepspel bij kern 1
sleepspel 2 bij kern 1
structuurwoordenspel
letters kern 1
oefeningen alle kernen
oefenwoorden kern 1
structureerwoorden

Filmpjes:
Klik hier voor het filmpje "Ik"
Klik hier voor het filmpje "roos".
Klik hier voor het filmpje " de pen"
Klik hier voor het filmpje " de maan "
Klik hier voor het filmpje :"de vis"

Klik hier voor het filmpje: "de sok"
Klik hier voor het filmpje: "maanlicht"

Klik hier voor het filmpje: "waarom is het over dag licht en 'nachts donker"

**********

Welkom in groep 3: sijbrand, tamara, guus, dirk, jari, ruth, jens, fleur, loÔs, freek, nicole, ranomi, hannah, jayden, amber, chloŽ, jet, mats, renate, tycho, tim, julian

Gezellig dat jullie al bijna op school komen bij ons in de groep. De tafels en stoelen staan klaar en in jullie laatjes zitten al wat spulletjes. Maandagmorgen mogen je moeder en vader meelopen in de klas om te kijken waar je zit en hoe alles eruit ziet.

Dinsdagmorgen en donderdagmiddag gaan we naar de gymzaal. Tot de herfstvakantie 1x in de week, de andere keer gaan we buitenspelen. Na de herfstvakantie gaan we 2x in de week. Wil je dan je gymkleren meenemen en je gymschoenen? Maandag hoor je welke dag we naar de gymzaal gaan.

Geniet nog even van de laatste vrije dagen en tot maandag!
juf Stuij en juf Nootenboom